Ja, ik zie u denken. De naam hierboven is in het Hebreeuws. In het Arabisch is het خربة قمران, wat U waarschijnlijk net zo min iets zegt. Wij kennen het als Kirbet Qumran of kortweg Qumran. Voor ons is het een ruïne dorpje ten oosten van Jeruzalem en gelegen aan de noordwest kant van de Dode Zee. Het is het meest bekend vanwege de oude rollen die daar gevonden zijn, vlak na de tweede wereldoorlog (de Dode Zee-rollen).
Het dorpje heeft zijn oorsprong gekend rond 600 voor Christus en heeft drie fases van bloei/bewoning gekend, waarvan de laatste is van de regering van Herodus de Grote tot de vernietiging van de Tempel in Jeruzalem. Daarna is het nog een tijdje een Romeinse vesting geweest, mogelijk om weerstand te bieden aan Joodse opstandelingen.
Zeker is dat er tussen 140 voor Christus tot aan de vernietiging van het dorpje Essenen in de nederzetting hebben geleefd. In de gevonden boekrollen is daarvan bewijs te vinden. De boekrollen, die ondertussen goed gecategoriseerd zijn, zitten naast typische Esseense documenten ook andere documenten. Zo zijn er verschillende bijbelboeken bewaard gebleven welke tussen 200 voor en 60 na Christus geschreven/gekopieerd zijn. Het is interessant te zien dat tussen de verschillende exemplaren (aanzienlijke) verschillen zijn. Hieruit blijkt dat er rond de tijd van Jezus geen eenduidige bijbel was. Er blijken regionale of lokale verschillen te hebben bestaan van de heilige teksten, zonder dat dat problemen gaf.
Paul Spoormans