De Meester van Alkmaar was een Nederlands kunstschilder die in Alkmaar werkzaam was in de periode van ca. 1490 – 1510. Hij wordt ook wel Meester van de Zeven werken van Barmhartigheid genoemd.
De zeven panelen werden in 1504 gemaakt in opdracht van de broederschap van de Heilige Geest in Alkmaar. Het schilderstuk hing daar ook eeuwenlang in de kerk, maar behoort sinds 1918 tot de collectie van het Rijksmuseum in Amsterdam.
Eén van die zeven panelen gaat over hongerige te eten geven. Onder op de rand van dat schilderij staat: "Deelt mildelick den armen God zal u weder ontfarmen". Interessant is dat het schilderij een Middeleeuwse stad laat zien, Alkmaar. Daar staat een vrouw die een mand met brood vasthoudt en daarvoor iemand die de broden uitdeelt aan bewoners. Een invalide op de grond steekt zijn hand uit. Een hondje kijkt toe en in de verte speelt iemand op een gitaar of luit. Het schilderij is gehavend. Dat zie je aan de grote vlekken, met name bij de randen.
Te midden van de bedelende mensen staat Jezus, niet in Nazareth maar in Alkmaar anno 1500. Jezus is de derde van links, te herkennen aan zijn gezicht, lange haren en zonder hoofddeksel. De Meester van Alkmaar kende de woorden van Jezus: “Want toen Ik honger had, hebben jullie Mij te eten gegeven. Toen Ik dorst had, hebben jullie Mij te drinken gegeven. […] ‘Heer, wanneer had U honger en hebben we U te eten gegeven? Wanneer had U dorst en hebben we U te drinken gegeven? […] ‘Luister goed! Ik zeg jullie: toen jullie die dingen voor een van mijn minst belangrijke broeders [of zusters] deden, hebben jullie ze ook voor Míj gedaan’.” (Matteüs 25,35-40).
De kleine dingen doen ertoe. Een glas water, een stuk brood, een kledingstuk, een bezoekje… Liefde komt tot uiting in wat je doet voor de hongerige, de dorstige, de naakte, de zieke, de gevangene, de gebrokene, degene die lijdt, degene die alleen is.
Willy van Olffen, cluster diaconie